Raspisan konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje

Bez autora
Aug 19 2013

U cilju smanjenja opšte stope nezaposlenosti, podsticanja zapošljavanja nezaposlenih lica, podrške otvaranju novih malih i srednjih privrednih subjekata, kao i podsticanja otvaranja novih radnih mesta, Sekretarijat za privredu raspisao je konkurs za dodelu sredstava za samozapošljavanje nezaposlenih lica socijalno ugroženih kategorija na teritoriji grada Beograda.Subvencije će se dodeljivati nezaposlenim licima isključivo za osnivanje i registraciju privrednih društava odnosno preduzetnika, u kojem će korisnici subvencija zasnovati radni odnos na neodređeno vreme i obavljati delatnost za koju je privredni subjekat registrovan. Na konkurs mogu da se jave nezaposlena lica starija od 45 godina koja se nalaze na birou za zapošljavanje, lica sa invaliditetom, samohrani roditelji i lica koja su bila na izdržavanju zatvorske kazne, žrtve nasilja, roditelji dece sa invaliditetom, interno raseljeni i izbegli...

Raspisan konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanjeU cilju smanjenja opšte stope nezaposlenosti, podsticanja zapošljavanja nezaposlenih lica, podrške otvaranju novih malih i srednjih privrednih subjekata, kao i podsticanja otvaranja novih radnih mesta, Sekretarijat za privredu raspisao je  konkurs za dodelu sredstava za samozapošljavanje nezaposlenih lica socijalno ugroženih kategorija na teritoriji grada Beograda.

Subvencije će se dodeljivati nezaposlenim licima isključivo za osnivanje i registraciju privrednih društava odnosno preduzetnika, u kojem će korisnici subvencija zasnovati radni odnos na neodređeno vreme i obavljati delatnost za koju je privredni subjekat registrovan.

Na konkurs mogu da se jave nezaposlena lica starija od 45 godina koja se nalaze na birou za zapošljavanje, lica sa invaliditetom, samohrani roditelji i lica koja su bila na izdržavanju zatvorske kazne, žrtve nasilja, roditelji dece sa invaliditetom, interno raseljeni i izbegli.

– Danas je teško doći do posla, a ove kategorije su još ranjivije kada je zapošljavanje u pitanju. Cilj konkursa je da se oni podstaknu, da ako imaju dobru poslovnu ideju pokrenu samostalni biznis i na taj način sebi obezbede određene prihode. Ukupan iznos sredstava koji grad ovim putem dodeljuje je sedam miliona, a pojedinačna sredstva koja će se dodeliti korisnicima iznose 200.000 dinara. Subvencije se daju bespovratno kako bi korisnici dobili  osnovna sredstva  za početak posla, eventualni zakup prostora, plaćanje poreza i doprinosa i slično. Svakako je dodeljivanjem ovih sredstava gradu u interesu da novoformirani privredni subjekti rade što duže, da u nekom budućem periodu prošire delatnost i  zaposle još ljudi – kaže za Beoinfo Aleksandar Milošević, gradski sekretar za privredu.

Konkurs će trajati do 20. septembra, a zainteresovani koji ispunjavaju uslove iz  konkursa treba da se jave Centru za socijalno preduzetništvo grada Beograda koji će im dati određena stručna znanja kako bi svoju poslovnu ideju pretočili u biznis plan. Na osnovu toga će komisija posle oceniti da li su te poslovne ideje dobre, samoodržive i kome će se sredstva dodeliti, objašnjava gradski sekertar za privredu.

Uputstvo konkursa, svu prateću dokumentaciju i šablon biznis plana koji treba da popune zainteresovani će moći da preuzmu sa sajta grada Beograda, ali i u Sekretarijatu za privredu i Centru za socijalno preduzetništvo grada Beograda.

Sekretarijat za privredu od 2009. godine podržava samozapošljavanje dodelom bespovratnih sredstava. Do sada je sredstva dobilo 169 korisnika. Dosadašnji rezultati pokazuju da su ova sredstva dobro iskorišćena, otvorene su nove automehaničarske radnje, radnja za gipsarske radove, biro za inženjering i škole stranih jezika, ali i firme iz oblasti stomatoloških usluga...

Marina Škorić  je prošle godine otvorila stomatološku ordinaciju i kaže da su joj sredstva koja je dobila od grada bila vrlo vredna.

– Kako sam na sve načine pokušavala da nađem posao i nisam uspevala, a ja sam i dalje bila na birou, konkurisala sam za sredstva grada kako bih sama rešila svoje egzistencijalno pitanje. Sredstva sam iskoristila za nabavku materijala i bila su mi i tekako značajna kako bih pokrenula posao. Od velike koristi su mi bili i saveti koje sam dobila u Centru za socijalno preduzetništvo grada Beograda i oko sastavljanja biznis plana, kaže Marina i dodaje da je posao dobro krenuo.

Marina Jeremić, direktorka Edukativno-prevodilačkog centra „Contato”, bespovratna sredstva grada dobila je 2010, koja su bila od presudnog značaja za započinjanje ovog posla.

– Zahvaljujući ovim sredstvima opremili smo prostor. Pored časova italijanskog jezika, mi polaznike učimo i da spremaju italijanske specijalitete. Prostor je veoma sugestivan i trudimo se da svakom polazniku posvetimo dosta vremena – rekla je Marina Jeremić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik